De ‘Nick’

Dit kleine puntje heeft een grote waarde. Hij bepaalt de productiviteit en de kwaliteit van het eindproduct. Als we over stansvormen spreken, zou de nick eigenlijk bovenaan aan de agenda moeten staan. Veelal is dit niet het geval en bungelt de nick ergens onderaan.

De nick zorgt voor het transport van de degel naar het uitbreekstation. Het belangrijkste is dan ook de kracht die hij heeft. Deze sterkte heeft hij nodig om intact te blijven gedurende het versnellen van het vel en het loskomen uit de aangebrachte oneffenheden. Om vervolgens in het uitbreekstation het afval los te laten zonder grote vlaggen achter te laten. De nick bij de grijperrand moet zelfs nog een extra slag meegaan.

Een verkeerd aangebrachte of beschadigde nick verliest al snel 80% van zijn kracht met als gevolg dat vier keer zoveel nicken moeten worden gezet en dat ziet er niet professioneel uit. De nick zou vaker met de loep bekeken moeten worden. Pas dan is vast te stellen of hij onbeschadigd, glad en strak zijn volle sterkte weet te halen.

Kijken we vervolgens naar het mes waarin hij is aangebracht dan zien wij het volgende:

  • Haaks en strak geslepen;
  • Een diepte van 2x de karton diepte, bij golfkarton 3-5 mm;
  • Op een plek die is afgestemd op het uitbreeksysteem;
  • Uitwerpkunststof of -rubber is (blijft) onbeschadigd.

De nicken zouden daarom principieel aangebracht moeten worden door de stansvormmaker.

Positie van de nicken:

  • Bij het dynamisch uitbreken in het gebied van de weerstandspunten;
  • Bij het onder-pennen systeem zo dicht als mogelijk bij de onder-pen;
  • Bij het Strip Clip V-systeem direct bij de Strip Clip;
  • Bij het Strip Clip H-systeem, bij de weerstandspunten Spring Clips;
  • Verder dienen zij zoveel mogelijk in positie t.o.v. elkaar te liggen en wel in de trekrichting.

De breedte van de nick wordt gekozen in samenhang met het materiaal en vervolgens tot standaard verheven. Is de kracht onvoldoende dan is het beter om een groep van nicken te maken dan de nick te verbreden. Een groep van nicken kent maximaal 3 nicken naast elkaar. Vooral bij de grijpers is het maken van dit soort groepen belangrijk.

Als een nick asymmetrisch wordt belast, scheurt hij kapot. Derhalve alleen nicken te plaatsen waar twee dezelfde rubbersoorten tegenover elkaar komen.

Heeft u nog vragen of opmerkingen over nicken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31(0)76-5420411 of mail naar web@bnl.nl.