Nicken

Om het transport van het stansvel na een stansing mogelijk te maken zijn ‘nicken’ noodzakelijk. Dit geldt voor stansautomaten maar ook voor stansdegels en andere stansmachines. Een nick is kleine mes-onderbreking die ervoor zorgt dat de gestanste onderdelen en het omliggende afval aan elkaar blijft gedurende het transport.

De nick moet eenvoudig met weinig kracht losgebroken kunnen worden in het uitbreekstation of later handmatig of semi machinaal. Het materiaal dat door de nick achterblijft aan het product heeft invloed op de beoordeling van de kwaliteit van het gestanste product ( soms lijken het wel vlaggen). Nicken zijn noodzakelijk en tegelijkertijd ongewenst.

De kwaliteit van een nick wordt door vele factoren beïnvloed. Uiteindelijk bepaald de nick de kwaliteit van het product en de snelheid van de productie.

Nicken worden geslepen met speciaal hiervoor ontwikkelde slijpschijven en machines. Voor bijzonder kleine nicken wordt gebruik gemaakt van een beiteltje dat middels een veer belast gewichtje een minimale inkeping maakt.

De breedte van een nick is vooral afhankelijk van het te verwerken materiaal. Het aanbrengen van de nick kan het beste door ons worden gedaan en voordat het uitwerprubber is aangebracht. Het later bijzetten van enkele nicken is niet ongebruikelijk maar moet zoveel mogelijk worden vermeden. De nicken kunnen tijdens het ontwerpproces samen met onze klant worden bepaald, het gaat vooral om waar en hoeveel er gezet worden. Na het nicken wordt het kunststof of uitwerprubber aangebracht.

Wilt u meer weten over het ‘nicken’ of heeft u een specifieke vraag? U kunt ons bellen op
0031 76 5420411 of mail naar web@bnl.nl