Berubberen

In de afgelopen jaren is het belang van ’berubberen’ steeds duidelijker geworden. De benaming lijkt dan ook steeds verder af te wijken van de ontwikkeling. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van zwart en grijs rubber en spraken we over ‘hard’ en ‘zacht’. Ook gebruikten we regelmatig kurk als er nog harder materiaal nodig was. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunststoffen en weten we dat het niet alleen gaat om het materiaal maar ook om de vorm. De vorm, positie en afmeting heeft grote invloed op de ‘Nick’ en de uiteindelijke kwaliteit van het eindproduct.

De functie van het uitwerpmateriaal is niet alleen het uitwerpen maar ook het stabiliseren en op de juiste plaats houden/brengen van het te stansen materiaal. Bovendien en niet onbelangrijk, komt het de veiligheid tijdens het hanteren van het mes ten goede.

Als we het uitwerpen van het materiaal onder de loep nemen zien we dat het herstelvermogen en de snelheid waarmee dat gepaard gaat van belang is. Tevens ontwikkelt er zich warmte tijdens het stansproces. Natuurrubber en kurk lopen in de tijd terug, ze verliezen deze belangrijke eigenschappen. De kunststoffen van tegenwoordig zijn veel stabieler en de noodzakelijke eigenschappen zijn beter te sturen. Bovendien zijn kunststoffen eenvoudiger in een bepaalde vorm te krijgen. Het is steeds duidelijker geworden dat de positie en de vorm en afmeting van het rubber van grote invloed is op snijproces en de eventuele vervorming van de messen.

De hardheid drukken we uit in ‘Shore’. Hoe goed dit te meten is en hoe relevant de waarde is, valt te bediscussiëren. Het geeft in ieder geval meer houvast dan de noodzakelijke eigenschappen te koppelen aan een kleur, zoals zwart, grijs, oranje, wit enz. wat nog steeds zeer gebruikelijk is in onze industrie.
Wilt u meer weten over het ‘rubberen’ of heeft u een specifieke vraag? U kunt ons bellen op
0031 76 5420411 of mail naar web@bnl.nl.