Stanslijnen

Meshoogte, de meest gebruikte standaard hoogte is de Franse hoogte van 23,8 mm. Daarnaast kennen we nog de Hollandse hoogte van 24,7 mm. Eenmaal een keuze gemaakt is het vaak kostbaar dit te veranderen. Stansmessen kennen ook hoogtes van 30 mm en verder oplopend. Deze worden o.a. toegepast in de kunststofindustrie voor de vacuümvormen.

Rits. Als messen worden ingezet als rits worden zij geslepen tot de gewenste hoogte, vaak tot halverwege de dikte van het te stansen materiaal. Dit slijpen gebeurt in stappen van 0,05 mm.

Mesdikte, de dikte van de messen wordt uitgedrukt in punten, één punt is 0,35 mm. In de kartonnage wordt meestal 2 punts toegepast. Hoe zwaarder (dikker) het te stansen materiaal, hoe dikker de lijn die wordt gebruikt.

Materiaalsoort, meslijnen worden uit verschillende staalsoorten gemaakt. De leverancier weet goed te verklaren welke soorten onder welke omstandigheden worden ingezet.

De snijpunten worden in verschillende hoeken geproduceerd. Vaak toegepast zijn 42 en 54 graden. 30 Graden wordt gebruikt voor verschillende soorten kunststof. Deze punt kan worden geschaafd of geslepen. Het slijpen kan in twee richtingen gebeuren. Beiden hebben specifieke voordelen en brengen uiteraard andere kosten met zich mee. Soms worden twee hoeken gebruikt. We noemen dit facet geslepen. Hierdoor ontstaat een scherp maar toch sterk mes door de bredere basis.

Mes functies, de meest gebruikte toepassing is voor het snijden van een contour. Daarnaast is er ook een toepassingen om een vouw te realiseren, dan heet hij een rits. Om makkelijker te kunnen vouwen kan hij ook als perforatie worden gebruikt. Een andere toepassing is als scheurperforatie om een verpakking te kunnen openen. Maar er zijn natuurlijk meer toepassingen denkbaar.

Wilt u meer informatie over meslijnen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31(0)76-5420411 of mail ons op web@bnl.nl.