Stripclip®

Strip Clip® is ontwikkeld door Vossen Profitec en is het eerste uitbreeksysteem dat het afval 100% gecontroleerd verwijdert zonder gebruikmaking van onder-pennen.

BNL Stansvormen heeft voor de eerste Sprintera’s van Bobst een gereedschap set ontwikkeld met gebruikmaking van Strip Clip®. Deze Sprintera’s die een draaisnelheid halen van 12.000 slagen/minuut draaien deze hoge snelheden tot op de dag van vandaag met onze gereedschappen.

De eerste uitbrekers maakten gebruik van onder- en boven-pennen. Deze grepen als het ware het afval vast en lieten pas los als het afval echt gescheiden was van het vel en de machine. Een goed systeem van uitbreken met het nadeel dat het zetten van de pennen tijdrovend is en moeilijk werken is voor de operator.

Strip Clip® heft dit nadeel op. Als stansvormbouwer bouwen wij alle noodzakelijke onderdelen in en kan de uitbreekset in zijn geheel in een keer worden geplaatst. Dit is sneller dan andere uitbreeksystemen. Bovendien maakt Strip Clip® gebruik van zogenaamde ‘Register Rod’s’ waardoor het uitbreeksysteem op 0,2 mm nauwkeurig gepositioneerd kan worden.

Er zijn twee principes: een zogenaamd V-systeem en een H-Systeem. Deze worden door elkaar heen gebruikt afhankelijk van het afval dat moet worden verwijderd. Het systeem bestaat uit Vorken, uit Strip Clips® en Spring Clips. De Vorken worden in de boven-plank gemonteerd en zijn van metaal. Zowel de Strip- als Spring Clip zijn gemaakt van slijtvast verend kunststof. Deze twee worden in de onder-plank gemonteerd. Het V-systeem bestaat uit de Vork en de Strip Clip® en het H- systeem uit de Vork en de Spring Clip. De afvalgaten in de onder-plank worden 3 mm groter gemaakt dan het afval, in de rand worden de Clips aangebracht.

Het V-principe maakt gebruik van de scharnierende werking van de nicken. Het afval wordt gegrepen tussen de vork en de Strip Clip® en kantelt 90 graden. Vervolgens  wordt het afval door een tandje aan de vork weggestoten. De vorken en de Strip Clip® raken elkaar nooit.

In het H-systeem blijft het afval horizontaal. Hiermee worden dan grotere inwendige delen mee uitgebroken. De vinger van de Spring Clip buigt mee met de neerwaartse beweging en zorgt daarmee voor het ‘grijpen’ van de vork. Zodra het afval de gekromde ’Vinger’ passeert springt de vinger terug in zijn oorspronkelijke vorm gereed voor het volgende vel.

Controleren van uw machine

Het is goed uw machine regelmatig te controleren, zeker als u over gaat op een nieuw uitbreeksysteem:

  • Controleer of alle grijperwagens de zelfde positie hebben t.o.v. het eerste mes, kleine tolerantie is toegestaan;
  • Centerline en midline syteem, voor u dit doet. Voor het centerline testen is een speciale testvorm nodig;
  • Grijperwagenpositie in de uitbreeksectie, controleer alle grijperwagens;
  • De klemmen van het stansraam, t.g.v. vuil of slijtage kan het raam registerproblemen krijgen.

Verhalen

Er gaan nog steeds verhalen over bovenmatige slijtage van de Strip Clips® en Spring Clips. Dit is absoluut onjuist, de kwaliteit van het kunststof is bijzonder hoogwaardig. Natuurlijk is sprake van slijtage net als bij het dynamisch uitbreken. Echter hebben de Clips het grote voordeel zeer eenvoudig te kunnen worden vervangen. Bij dynamisch uitbreken betekend één versleten puntje, dat de onder-plank vervangen moet worden.

Voordelen

Snel omstellen en hoge draaisnelheid!

Laat u overtuigen door bewijs. Wij doen u graag een voorstel. U kunt ons bellen op +31(0)76-5420411 of mail naar web@bnl.nl.